De “Kutskapel”

 

Op 22 oktober 1972 werd de kapel door toenmalig pastoor De Pourcq ingewijd en op 23 oktober 2022 werd in samenzijn met heel wat Bevernaren het 50-jarig bestaan gevierd. 

Dit kapelletje stond oorspronkelijk langs de Grote Heerweg.  De Kutskapel werd gebouwd in de 17de eeuw, op het einde van de gronden die tot het Munkenhof in Desselgem behoorden.  Een legende vertelt het verhaal van een schipper die op de Leie in moeilijkheden kwam.  Hij aanriep Maria en beloofde haar een kapel te bouwen.  De schipper en zijn boot bleven ongedeerd en de man kwam zijn belofte na.

Bij verbredingswerken aan de Grote Heerweg in 1968, werd het kapelletje afgebroken, om enkele jaren later te verrijzen in de Hoonakkerdreef op grond van Paul en Kristien De Smet-Vandorpe.  Op initiatief van Etienne Ducatteeuw, samen met heel wat vrijwilligers, werd het kapelletje natuurgetrouw heropgebouwd.  Dit historisch gebouw werd in 2005 door Paul en Kristien geschonken aan Stad Waregem en behoort nu tot een van de pronkstukken van het Waregems erfgoed.  De stadsdiensten nemen nu het onderhoud van Paul en Kristien over.  Onze-Lieve-Vrouw Troost-der-Nood kan weer vereerd worden.  Moeders kwamen er vaak met hun kroost bidden want ‘kuts’ is het West-Vlaams voor ‘koorts’.

 

Heemkundige Kring: “Bij de zerk”

Met dank aan Etienne Ducatteeuw

De foto bij dit verhaal werd gemaakt bij het gedenkteken van onze gesneuvelde parochianen, soldaten en civiel-arbeiders. Tot 1971 bevond dit gedenkteken zich bij de kapel aan het kerkhof. Het werd daar onthuld op kermiszondag 1926 na de gebruikelijke kerkdienst in de parochiekerk, voor de overleden parochianen. Dit herdenkingsmonument was gemaakt in arduin en door zijn eenvoudige vorm kreeg het in Beveren algauw de naam “de zerk”. Dit laatste woord heeft hier bij ons de betekenis van “grafsteen in arduin”. In 1926 stonden er op het Beverse kerkhof hoogstens een twintigtal dergelijke grafstenen in arduin, de rest van de graven hadden een kruis in hout of in gietijzer. Vòòr “de zerk” lag er een perkje, afgeboord met arduindorpels waarop een zestal zuiltjes stonden die onderling met een sierketting in zamak, een soort metaal, verbonden waren. Op dit perkje werden bloemstukken neergelegd tijdens de bloemenhulde bij diverse gelegenheden. Zo is er een foto bewaard waar Gerard Desmet, die toen als overwinnaar in een wielerwedstrijd, zijn bloemenruiker gaat neerleggen in het perkje bij “de zerk”. In de winter van 1927 werd in dit perkje een acacia geplant als “vrijheidsboom”. Elk jaar bloeit die prachtig in de maand juli. Deze bijna honderdjarige stelt het goed dankzij de zorgen van de stedelijke groendienst.

De foto dateert van 11 november 1968. We zien burgemeester Jules Callens die de Waregemse advocaat meester Bauwens, met witte mantel, bedankt voor de gelegenheidstoespraak die hij zojuist bij de zerk ten gehore gebracht had. Verder herkennen we de gemeenteraadsleden en schepenen, Jerome Maebe, André Vandevoorde, Albert Maes, Maurice Vanhoutte en de toen al gepensioneerde gemeentesecretaris Achiel Vancraeynest. Gemeenteraadslid Gerard Deleersnijder zien we op de achtergrond, en ook de ondertussen verdwenen poort van de pastorietuin. Links boven op de foto zien we de oude pastorie in afbraak.

Werken in Beveren-Leie

Beveren-Leie ondergaat een echte metamorfose.  Foto’s genomen tussen 2002 en 2012.  Weet jij waar?  

Gelieve geen foto’s te publiceren zonder onze toestemming.  Voor eigen gebruik geen probleem.

 

Paanderhoek 16 juni 2007

Het was verzamelen in Harelbeke voor een fijne boottocht met de ganse Paanderhoek op de Leie.  Blijkbaar hadden ze, ondanks het minder goede weer, er veel zin in!

Gelieve geen foto’s te publiceren zonder onze toestemming.  Voor eigen gebruik geen probleem.

 

Beveren Kermis 2004

Het Beverblaadje laat u  graag genieten van enkele leuke herinneringen van Beveren Kermis 2004. Reeds 17 jaar geleden!

Gelieve geen foto’s te publiceren zonder onze toestemming.  Voor eigen gebruik geen probleem.

 

Beachvolley 28 juni 2009

In 2006 kwam het bestuur van de Volleybalclub (dames) van Beveren-Leie op het idee om achter de Kernelle, in een grote zandbak, jaarlijks een beachtornooi in te richten.  In samenwerking met de stad Waregem en diverse sponsors, is dit initiatief tot op heden een groot succes.  Hierbij de affiche van 2006 en 2007  en enkele foto’s van 2009.

Gelieve geen foto’s te publiceren zonder onze toestemming.  Voor eigen gebruik geen probleem.

 

André Defoort-wandeling

Ron Verbeke, ook gekend als Steffen Ron,  fantastische zanger maar ook sterk in het organiseren van wandelingen (o.a. V-route) kon het niet laten, als eerbetoon aan wielrenner André Defoort, een nieuwe wandelroute samen te stellen.  Het parcours is 8 km lang en toegankelijk voor begeleide rolstoelpersonen en kinderwagens.

Geniet van deze mooie wandeling.  Open snel deze bijhorende PDF-file met alle info.

Beverse Opvanggezinnen 2005-2009

Zoals beloofd hierbij een reeks mooie foto’s van onze “Beverse Opvanggezinnen” 2005-2009.  Scrol in dit tabblad wat naar beneden en ontdek de foto’s 2002-2004.  Herken je nog deze vrolijke peutertjes/kleutertjes?

Foto’s mogen niet gepubliceerd worden zonder onze toelating.  Voor eigen gebruik geen probleem.

PROVINCIAAL KAMPIOEN: Lucien Devos met zijn klas.

Gemeenteschool Beveren-Leie, schooljaar 1990-1991.  Deze sportieve kereltjes, in licht blauwe t-shirt, o.l.v. Lucien Devos werden 31 jaar geleden “Provinciaal Kampioen”. Wat is er ondertussen van deze  knapen geworden?  Laat het gerust weten aan het Beverblaadje.

Lucien dank voor uw inzending!

Heemkundige Kring: “De schilders Vervaeke”

Met dank aan Etienne Ducatteeuw

In de jaren 1800 en 1900 was het beroep van huisschilder nog een arbeidsintensieve bezigheid. Ramen, deuren, poorten, bakgoten en dakoversteken van gebouwen bestonden grotendeels uit naaldhout en dat vroeg om de zoveel jaar een goede lik verf. Plastiek, aluminium en staal waren als grondstoffen voor schrijnwerk dan nog onbekend. Een van de oudst gekende huisschilders te Desselgem was Alexander Vervaeke. Zo een plechtige voornaam was wel iets te veel voor de Desselgemnaars, die Alexander algauw herleidden tot “Likkie“. Die gewoonte om medemensen een roepnaam te geven die eindigde op “ie”, bestond ook in Beveren. Zo stond schaapherder Jeremias Velghe daar bekend als “schaper Masties” en metselaar Sylvester Lefevere als “Festie Fevers”.

De “Liks” of Likkies” waren in Desselgem bijna synoniem voor huisschilders. Zo ook Adolf of “Dolfie Liks” afstammeling van Alexander, die naast het gewone buitenwerk ook binnen op de muren van de Desselgemse huiskamers zijn kunsten wel eens botvierde. Meestal waren landschappen met het vlas als thema het onderwerp van zijn schilderkunst. Veel van die werkstukken zijn helaas verdwenen door de talrijke afbraken en verbouwingen van woningen de jongste jaren te Desselgem. Zo is er bijvoorbeeld de voormalige woning bij het vlasbedrijf Bevernage in de Liebaardstraat. Daar sierden bijzonder mooie werken van Adolf Vervaeke de muren van de keuken. Die woning werd in de jaren 1980 afgebroken om er de zelfbedieningszaak Flash op te richten. Later werd die vervangen door de voedingszaak Okay.

De bijgaande foto valt te dateren omstreeks 1950. We zien er de “Likkies” vertrekken van uit de Ooigemstraat naar hun werk. Het zijn Maurice, Remi en Jules Vervaeke, zonen van Adolf. Ze hebben ook elk hun zonen bij. Op de zeven fietsen en tussen de witte werkkledij door herkennen we van l.n.r.: Luc en Carlos zonen van Jules. Paul, zoon van Maurice. Jacques en Roger, zonen van Remi. Jules, half verdoken, en Remi. Verder Frans, zoon van Maurice en Maurice zelf. Foto in het bezit van Frans Vervaeke.

Beverse Opvanggezinnen 2002-2004

In 2002 bracht het Beverblaadje voor het eerst een kort verslagje uit van de Beverse opvanggezinnen.  Deze peutertjes zijn ondertussen 18 à 19 jaar ouder geworden.  Herken je ze nog?  

Foto’s mogen niet gepubliceerd worden zonder onze toelating.  Voor eigen gebruik geen probleem.

Dag van de buren  26 mei 2009

Fijn om terug te zien.  Spijtig dat corona dit prachtig initiatief opnieuw onmogelijk maakt.  Wij kijken uit naar 2022!  Beverblaadje zal zeker aanwezig zijn.

Foto’s mogen niet gepubliceerd worden zonder onze toelating.  Voor eigen gebruik geen probleem.

Ronde van Vlaanderen zoefde op 3 april 2005 door Beveren-Leie.  

Argenta Beveren-Leie en Software Applications organiseerden op 3 april 2005 een drink voor alle klanten.  Het was een groot succes.  Geniet nog even na van deze mooie momenten.  Foto’s mogen in geen geval zonder onze toestemming gepubliceerd worden.  Dank om daar rekening mee te houden. Veel kijkplezier!

Pijpsesociëteit “Deugd en Vreugd” 6 april 2002. Archief Beverblaadje.  

Foto’s mogen in geen geval zonder onze toestemming gepubliceerd worden.  Dank om daar rekening mee te houden. Veel kijkplezier!

NIEUWJAARSRECEPTIE door de jaren heen 2005-2012

Spijtig kan deze traditie door Corona, gestart in 2000, dit jaar niet plaatsvinden.  Wij geven je alvast een paar leuke sfeerbeelden uit het archief van het Beverblaadje. 

Foto’s mogen in geen geval zonder onze toestemming gepubliceerd worden.  Dank om daar rekening mee te houden. Veel kijkplezier!

KWB Beveren-Leie: bierproefavond november 2001 (archief Beverblaadje)

 Opgelet:  foto’s mogen in geen geval zonder onze toestemming gepubliceerd worden.  Dank om daar rekening mee te houden. Veel kijkplezier!

Nieuwe Leiebrug en voetgangersbrug

De Leie wordt straks een drukke snelweg voor grote schepen. Containerschepen zullen meer en meer  vrachtwagens op onze overdrukke wegen vervangen. Dit is wat het Seine-Schelde binnenvaartproject – met steun van de Europese Unie – beoogt. Hiermee wil waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg. Om schepen met drie lagen containers door te laten, moeten bruggen een vrije doorvaarthoogte hebben van 7 meter. De brug tussen Desselgem en Ooigem is te laag en wordt vervangen.

Deze brug kende reeds een hele geschiedenis en moet reeds na goed 50 jaar terug vervangen worden.

De Leiebrug tussen Desselgem en Ooigem werd gebouwd in 1872. Daarvoor was er een veerdienst. De brug werd een aantal maal opgeblazen. In oktober 1918 werd ze voor een eerste keer door de Duitsers opgeblazen tijdens hun terugtocht. De heropbouw verliep redelijk vlot. In 1940 werd de brug door de Belgische genietroepen opgeblazen om de Duitsers tegen te houden. De bezetter herstelde de brug, maar in 1944 bliezen ze de brug bij de terugtocht opnieuw op. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een noodbrug geïnstalleerd. Pas in 1968 werd de definitieve nieuwe brug afgewerkt.

Tijdens de komende werken is een omleiding voorzien voor het autoverkeer via de Gentseweg, Expresweg, Ooigemstraat en de Wielsbeeksestraat. De fietsers en voetgangers moeten niet zo ver om. Zij krijgen tijdens de werken – die zowat anderhalf jaar zullen duren – een tijdelijke brug ter hoogte van de Munkenhofdreef (tussen Ooigemstraat en sluizencomplex). Het is een hellende brug die gemakkelijk te voet te nemen is.

Intussen zijn de plannen ook concreet voor een nieuwe definitieve fietsbrug.  De Vlaamse Waterweg nv investeert samen met Wielsbeke en Waregem in de recreatieve troeven van de Leie en haar omgeving. Met een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers wordt de beleving van de Leievallei versterkt. De brug wordt gebouwd langs de Trakelweg tussen het Goed te Beaulieu (hoeve Pollet) en De Cleurvinck (vroeger Vanacker, nu Thiers). Aan de overzijde van de Leie komt de brug uit aan het intussen prachtige wandelbos van de oude Leiearm (ook nog grondgebied Beveren-Leie).

Niet enkel de recreanten zullen  deze troef gebruiken om naar de overzijde van de Golden River te gaan, ook de schoolgaande jeugd die naar Kortrijk fietst zal hiervan zeker met alle plezier gebruik van maken.

Dit najaar zal de omgevingsvergunning voor de bouw van de brug ingediend worden. Daarna start de zoektocht naar een geschikte aannemer en als alles goed verloopt zullen de werken in de zomer van 2021 starten.

De fiets- en wandelbrug zal een enorme boost geven aan de recreatie langs de Leie.

Deze brug zal ongetwijfeld passen in de ontwikkeling van het Goed te Beaulieu dat de stad Waregem enkele jaren geleden aankocht. Hoe de invulling van deze historische hoeve er zal uitzien, daar moeten onze gemeentebestuurders zich in de nabije toekomst over buigen. Wordt het horeca, verblijfstoerisme, een natuur-educatief centrum of een mix van dit alles ? Hopelijk kunnen we hier binnen afzienbare tijd meer over vertellen.

Ongekend stukje Beverse natuur – Oude Leiearm oktober 2020

 Opgelet:  foto’s mogen in geen geval zonder onze toestemming gepubliceerd worden.  Dank om daar rekening mee te houden.

11 november in Beveren-Leie (archief Beverblaadje)

 Opgelet:  foto’s mogen in geen geval zonder onze toestemming gepubliceerd worden.  Dank om daar rekening mee te houden.

Gezinsfietstocht oud-Chiroleiding (archief Beverblaadje)

 Opgelet:  foto’s mogen in geen geval zonder onze toestemming gepubliceerd worden.  Dank om daar rekening mee te houden.

Beveren Kermis 2003-2019 (archief Beverblaadje)

Opgelet:  foto’s mogen in geen geval zonder onze toestemming gepubliceerd worden.  Dank om daar rekening mee te houden.

FIJN OM TERUG TE ZIEN

Beverblaadje in beeld

Beveren-kermis 2011

Nieuwjaarsreceptie 2012

Koester 2014